Blog. Rólam. Nektek.

2010. április 17. 15:29 - Lady_Marilyn

A szállodák világa

Feleslegesek a csillagok?

Tény, hogy a világon nem létezik egységes szállodai kategorizálási rendszer. Így mást jelent egy jó négycsillagos Európában, mást Dél-Amerikában és mást Ázsiában. Vajon mit jelölnek ezek a csillagok és valóban szükség van-e rájuk? Vagy ez csak egy újabb vendég csalógató trükk?

Európa szállodái a megnyitásuk pillanatában még nem rendelkeztek semmiféle csillaggal, vagy egyéb kategória besorolással. A vendégek egyszerűen tisztában voltak vele, hogy a hotel ahol megszáltak egyet jelent a luxussal, gazdagsággal, kiváltságokkal.

Mi számít ma igazi luxusnak a hotelek világában?
Manapság már a feszített tükrű, tengerbe vesző medence, a szálloda tetején lévő helikopter leszálló, a limuzin-szolgáltatás, vagy a szobához járó butler jelent luxust, amit a feltörekvő szállodák és hotelek igyekeznek mégjobban eltúlozni néhány csillag meg persze a módosabb vendégek kedvéért.
Ők is bakizhatnak
Amikor szállásfoglalásra kerül a sor, a különböző foglalóoldalakon már könnyen elveszik az ember, mert gyakran előfordul, hogy ugyanazon szálloda az egyik helyen négy, a másikon háromcsillagosnak minősül. Ennek az egyik oka az, hogy nem megfelelő az információ, a másik, hogy egységes csillagozás nem  létezik.

A csillagozási szokások eltérőek a világ különböző tájain, sőt országonkénti különbségek sem ritkák. Persze az is tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az sem egységes, mely kategória számít a legmagasabbnak.

Hol a határ?
A hotelek csillagozási rendszerében a határ szó szerint a csillagos ég.
Állítólag a Közel-Keleten valahol jelenleg is épül egy 10 csillagos szálloda, de hogy egy ilyen létesítmény mitől lesz 10 csillagos, azt pontosan senki sem tudja, de a szállodaiparban egyre többen vélik úgy, hogy ezek a csillagok inkább a hoteleknek jók, mintsem a vendégeknek. Egy biztos ekkora luxus az átlag ember számára elképzelhetetlen és megközelíthetetlen marad.

Forrás és további érdekesség a hotelekről: http://www.origo.hu/utazas/20100407-szalloda-hotel-hotelkategoria.html

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása