Blog. Rólam. Nektek.

2010. május 02. 15:48 - Lady_Marilyn

Valóban léteznek, vagy csak a mi fantáziánk szüleményei?

A vámpírok

Mit is jelent ez a kifejezés "vámpír"?

A vámpír kifejezés egy nagyon összetett és sokrétű fogalmat takar.
A köztudatban a 'vámpír' szó főként egy misztikus, vérivó, emberhez hasonló lényt takar, ám hiba lenne ennyire szűk látókörűen vizsgálni a témát.
„Vámpirizmus”nak azt nevezzük, amikor egy adott lény más lényektől nyer valamilyen formában energiát. Ez lehet nyers, rögtön hasznosítható energia, közvetlen az energiaforrásból, ekkor energia-vámpírizmusról van szó. (Energia forrás ilyen esetben például a vér is.)

Honnan ered?
Egyiptomban, ahol a többistenhit uralkodott, voltak vérivó istenek és istennők, szörnyek, akik embervéren éltek, és emberi áldozatokat követeltek meg.
Az ókori Görögök is ismertek ilyen emberszerű démonokat, akik a vérünket szívják és betegségeket terjesztenek. Empusának hívták azt a vérivó nőstény dögöt, ami az ókori görög színművekben kísértett; ugyanígy nevezték őket lamia vagy brukolakhosz néven is. Az ajtón kopogtató vámpír hiedelme is tőlük ered a mítosz szerint, ezért szokás volt, hogy az udvarias, egyszeri kopogtatásra nem nyitottak ajtót.

A vámpírizmusnak eredete egészen régi korokra nyúlik vissza, ám pontos információk nincsenek az időpontról. Konkrétan a vámpír szó, és a hozzá kapcsolódó hiedelemvilág csak legfeljebb a középkorig nyúlik vissza. Korábbi formáit másként nevezték. Nincs egyetlen körülhatárolható eredet, bár sokat kutatják.
Azt viszont tudjuk, hogy 1732-től vizsgálják orvosi és tudományos szempontból is a kérdést.

Milyen vámpírokat különböztethetünk meg?
A hiedelmek és a modern írók könyvei szerint vannak olyan vámpírok, amelyek nem vérrel, hanem egy fajta energiával maradnak életben, amit egy másik fajtól szereznek meg. Ilyen például a fiatalság ereje. Vannak alakváltók, akik képesek bármilyen állat (legfőképp denevér) alakjába bújni és így megtéveszteni áldozatukat. Jah és ne feledkezzünk meg a mezei vérszopókról, akik vérrel táplálkoznak.

 

Zárjuk le a témát: Léteznek vagy sem?
Mai napig nem derült fény arra, hogy valóban léteznek-e ilyen lények, de az viszont köztudott, hogy valamilyen formában ez egész világ tud róluk.

Címkék: a vampirokrol
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása