Blog. Rólam. Nektek.

2013. január 22. 17:18 - Lady_Marilyn

Egy apró szelet Japán

nihonshu.jpgA szaké története
A 15%-os alkoholtartalommal bíró szaké először a japán mítoszokban jelent meg, Modern készítésmódja pedig már kb. a 17. században kialakult. Alapanyagát tekintve a szaké csak rizsből és vízből áll. Természetesen ez a rizs más fajta, mint amit megeszünk, mert a szakénak való rizsszemek közepén kevésbé sűrű a keményítő, ezért az fehér és nem átlátszó. Az étkezési rizs teljesen alkalmatlan a szaké készítéshez.

A szakét magyarul rizspálinkának hívjuk, pedig készítése leginkább egy söréhet hasonló, a szaké készítésénél az eljárás azonban még egy lépéssel egyszerűbb, mint a sörnél, mert a folyamat elegendő cukrot biztosít az élesztőnek az alkohol előállításához.

A hagyományos készítési mód szerint a levegőben lévő élesztőgombákat hasznosítják. De napjainkban az árak csökkenése és az erjesztési idő lerövidítése érdekében a szakéüzemek gyakran használnak speciális szakéélesztőt.

nobusushi1.jpgA sushi története
A sushiról egyből a Japán konyhaművészet ugrik be mindenkinek. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a sushi tradicionláis Japán étel. Ez azonban nem így van. A sushi valójában Kínából, a Tang dinasztia idején terjedt el és eredetileg hús (főleg hal) tartósítására használták.
A sushi készítés idővel egyre kifinumultabbá vált és 1950-ben meg is nyílt az első sushi bár Oskaban. A sushi mégis csak 20 év múltán terjedt el.

Címkék: japan
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása