Blog. Rólam. Nektek.

2015. január 28. 11:33 - Lady_Marilyn

Kibírni egy napot, játék nélkül

Te kibírnád?
A minap a GameStar oldalán olvastam egy cikket, melyben az a kérdéskör merül fel egy japán kezdeményekés hatására, hogy ki tudna-e az ember bírni egy napot játék nélkül.
A világ másik felén, a videó játék mentes napot havonta kétszer tartanák meg, annak reményében, hogy a számítógépes és az egyéb konzolokon játszható játékok rajongói arra a pár napra valami mással töltenék szabadidejüket. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan is lehet kibírni egy, vagy esetleg több napot játék nélkül és ebbe most tovább lépek egy gondolattal és bővítem a kört a Facebookon elérhető játékokkal, telefonos alkalmazásokkal is.

Hogyan lehet megállni a játékot?
Nos, először is végig kell gondolni, hogy mikor szoktak általában játszani a gamerek és a "telefonbütykölők". A mobilos játékosok általában utazás közben, várakozáskor, idő elütés képpen kapják elő telefonjukat, hogy 2048-en, vagy Candy Crushban, esetleg más játékban megdöntsék eddigi rekordjukat, vagy előrébb jussanak egy pályát/szintet. A gamerek velük szemben (akik PC-n vagy más konzolon játszanak) általában munka/ iskola után, esetleg a hétvégén ülnek monitor elé és jellemzően több időt töltenek a virtuális világban.
A következő kérdés az, hogy mi mást lehetne tenni ezen tevékenységek helyett?
Utazás, várakozás, iskolai szünet során zenehallgatással, olvasással, rejtvényfejtéssel is ugyan úgy el lehet múlatni az időt,  de a hét közbeni "kockulások" már a problémásabb kategóriába tartoznak, hiszen ebben az esetben nem néhány percre, hanem akár órákra is gondolhatunk. Érdekes, hogy Japánban a tanulási eredmények miatt javasolják a No game day bevezetését, de amikor arról esik szó, hogy mit javasolnak a gamereknek a játék helyett, a tanulást magát, konkrétan nem említik meg. Helyette a családdal töltött idő, szórakozás, barátokkal való találkozás kap hangsúlyt.

gamer_girl_by_capamerica13-d5oknfd.jpg

Meddig lehet kibírni? Hol a játék helye?
Elszántság, akarat erő, és igazából az idő tényezője az, amivel számolni kell ennél a kérdésnél. Ha valaki igazán elszánja magát, akkor sok időre elszakadhat a konzoltól vagy a billentyűzettől (mármint játék értelemben). Más teendőkkel, újra rangsorolással helyre lehet tenni a játék helyét, de szerintem amíg kikapcsolódás szinten, pihenésképp, feszültséglevezetés céljából ül le az ember, addig minden rendben van, akkor is, ha ez napi rendszerességgel történik. 

Címkék: gamer
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása