Blog. Rólam. Nektek.

2016. augusztus 22. 09:27 - Lady_Marilyn

Gólyatábor

Közösségépítés helyett megalázó feladatok

Botrányoktól hangos beavatási szertartások
A legtöbb gólyatáborhoz még kedvcsináló videó is készül, melyek döntő többségében elhangzik, hogy aki nem lesz ott a gólyatáborban, az talán nem is számít igazán, mert akkora buli lesz. Az, hogy ki mit ért a buli fogalma alatt, azt nem feszegetném, de biztosan nem ezt.... A megalázóbbnál megalázóbb feladatok ördögi körében központi szerepet kap a mértéktelen szintű alkohol, pedig kellemes hangulatot üres pálinkás üvegek nélkül is lehet teremteni, illetve kulturált formában is ki lehet üríteni azt, ha valaki nagyon erre vágyik. Mondjuk rosszullét vagy rosszabb esetben detoxikáló nélkül.

Egy éppen aktuális elrettentő példáról a hvg.hu rántotta le a leplet. Persze ez az egész nem olyan új keletű dolog, valahogy mindig is tudva levő volt, hogy az egyetemi gólyatáborok során elő kell kerüljön a bikini, az üvegek és az olyan feladatok, amelyek koránt sem viccesek, sőt az emberi méltóság meggyalázásának határát súrolják. Egy korábbi Eduline-es cikkben is hosszasan részletezik, hogy mi is zajlik a színfalak mögött, amikor eldurvul a beavató buli. Ha frissebb bizonyítékokra vágytok, akkor az NlCafe cikke biztosan elveszi a kedveteket a gólyatábortól.

A felsőoktatás kapuját márpedig anélkül is át lehet lépni, hogy olyasmire kényszerítenék az embert, amit nem akar megtenni. Senkinek sem kell attól tartania, hogy évekig barátok nélkül marad, ha megőrizve a becsületét vagy épp tartva az ostoba és gyermeteg feladatok kavalkádjától inkább otthon marad, mert már az évnyitó után olyan helyzetbe kerültök, hogy szóba állhattok valakivel, aki a csoporttársatok lesz. Ráadásul ezen táborok többségbe több ezer vagy akár tíz ezer forintba is kerülhet. Fizetni a nyilvános megalázásért koránt sem túl jó üzleti befektetés ugye? Ráadásul a későbbiekben remek lehetőségetek lesz a bulizásra is, ahol ismételten azt isztok, amit szeretnétek és akkora mértékben. 

1375740658_college-party.jpg

Nincs középút
Vannak, akik azt javasolják, hogy bátran induljunk el a gólyatáborba és ha ott olyan feladattal találjuk szembe magunkat, amelyek nem ínyünkre valók, akkor azokat ne csináljuk meg, ám a valóságban nincs lehetőség a kihátrálásra, mert vagy még megalázóbb helyzetbe keveredik az ember vagy a  társai kerülnek kellemetlen szituációba. 

Lehetne másként?
Természetesen. Amennyiben a helyi egyetem HÖK szervezete (hallgatói önkormányzat) valóban a hallgatók érdekeit képviselnék, kiállnának az újoncok mellett és nem engedélyeznék a féktelen alkoholhasználatot illetve a pucérkodást a feladatokban, akkor lehetne másként. Sok esetben a hallgatók hiába fordulnak sérelmeikkel a HÖK szervezetéhez, ott olyan válaszokat kapnak, mely inkább a feledés homályába terelné a diákok sérelmeit. Erről ír a 888.hu is. Mennyivel kellemesebb egy jó hangulatú nap után az új ismeretségi körrel beülni valahová majd annyit és azt inni, vagy nem inni amit az ember szeretne?
Egy ideálisabb világban nyilván jobban felügyelnék mindezt, de a felsőoktatásban a tizennyolcadik életévüket már betöltött személyekről van szó, innentől fogva pedig a saját felelősségük elhatározni, hogy egyáltalán a sok negatív hír ellenére belevágnak-e a gólyatáborba avagy sem.

Persze ezen poszttal senki kedvét nem kívánom szegni, mindenkinek a saját joga és felelőssége eldönteni, hogy részt vesz-e az egyeteme által megszervezett gólyatáborban, csupán arra kívántam rávilágítani, hogy mindezen túl esni nem kötelező jellegű, sőt enélkül is ugyanannyira teljes értékű hallgatóvá válhat az ember, mint az, akit megaláztak, vagy netán rosszabb élmény érte.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása