Blog. Rólam. Nektek.

2016. március 17. 11:32 - Lady_Marilyn

Filmkritika

Beavatott - A Hűséges

A Beavatott-filmek és az Útvesztő-filmek között szoros párhuzamos vonalat húzhatunk, mert mind a kettőben fiatal, különböző megpróbáltatások elé helyezett talpraesett kalandorokat látunk, akik próbálnak kitörni abból a hazug világból, amelyet a saját valóságuknak hisznek. Mind a két alkotás elolvasható könyv formájában, de sokak szerint már az illatukon érezni lehet, hogy ezek vászonra íródtak. 

12362877_781969095263150_62069977246581892_o.jpg
A két futurisztikus világban megálmodott kalandfilm saját falai mögé zárja szereplőit, egy "gyártott" világba és agymosás jellegű szöveggel elhitetik velük, hogy a tömör acélszerkezeten túl, mely körbeöleli őket, nincs élet, pedig van. Sőt, zsúfoltabb és még több kihívást rejteget - a sivatagos dűnéken, melyek a pusztulás felé hanyatlanak. Van e világ ezen túl? Naná, hogy van. Az is ilyen? Majd a folytatásból kiderül. Közben kibontakoznak a szerelmi szálak, megtörténik az oldalválasztás, illetve adott karaktertípusokkal gazdálkodnak. Például mind a két filmben megvan a napraforgó típusú karakter, aki mindig arra fordul, amerről éppen süt a nap; megvan a bátor főhős-illetve főhősnő, aki tűzön-vízen, sivatagon, zombikon, savas-lúgos vagy akármilyen kémiai összetételű csapadékon keresztül gázolva tigrisként küzd elnyomóival szemben.

 

a-huseges-poszter.jpgA Beavatott- sorozat legújabb részében, hasonlóan az Útvesztő második epizódjához egy sivatagos világ tárul a nézők szeme elé, mely ahogy azt írtam, újabb kihívásokat és nehézségeket tartogat, de ezúttal nem zombik hanem valami más miatt rághatnánk tövig a körmünket, ha más tálalást kapott volna a konfliktus forrása. Kicsit olyan az egész, mintha az alkotók bekapcsoltak volna egy időzített bombát, amit ketyegni hagytak, de felrobbanni nem. Azonban a ketyegéssel múló percek (pontosan 121) sem azzal az izgatottsággal telnek, mint amilyet a fenti trailer alapján elképzeltünk.

A képi világ egyébként elég jóra sikerült, valamint a zene is jól adná a lovat a kalandosabb sztori alá. Olyan volt az útjuk, mint egy kitérő, egy zárójelbe tett mondat, amiből csupán néhány szót lenne érdemes kiemelni.

Természetesen senkit sem szeretnék lebeszélni arról, hogy megnézze, mert egyszer bőven meglehet, illetve, akik látták az előző részeket biztosan kíváncsiak a hogyan továbbra. Csupán előre szólok, hogy nem minden arany, ami fénylik, vagy ha úgy tetszik nem minden beavatott film hűséges a nézők elvárásai felé.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása