Blog. Rólam. Nektek.

2019. november 20. 20:15 - Lady_Marilyn

Megjelent!

Animagazin 52

 

Link: AniMagazin

Kellemes Olvasást!

Címkék: animagazin
komment
2019. január 26. 08:00 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Gokukoku no Brynhildr

A 13 részes anime főszereplője egy teljesen átlagos iskolai diák, Ryouta Murakami. Imádja a csillagokat vizsgálni, eléggé magának való, főleg mióta elveszítette a legkedvesebb gyerekkori barátját, Kuronekot. A lány hitt abban, hogy létezik élet a Földön kívül is és épp erre szeretett volna bizonyítékot mutatni kíváncsi barátjának, amikor bekövetkezett az a baleset, amelyben a lány életét vesztette. Sok év elteltével egy új tanuló érkezik az osztályba, ahol főhősünk is tanul, de az új diáklány a halott barátja kiköpött mása. Murakamiban felmerül, hogy a gyerekkori játszótársa talán nem is halt meg abban a szörnyű balesetben, ami még mindig kísérti őt. Innen indul a történet, amit övez mindvégig egyfajta rejtélyesség, az mégis könnyen követhető. Komolyabb hangvételű sci-firől van szó, itt-ott ecchivel "megfűszerezve".

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. december 31. 08:00 - Lady_Marilyn

Filmes Évértékelő 2018

A teljesség igénye nélkül idén is elhoztam Nektek az év mozifilmjeit tartalmazó szubjektív bejegyzésemet, ezzel búcsúzva az idei évtől. A sorrendiség ezúttal sem számít!

A fantasy valamint a Harry Potter univerzum rajongói számára a Legendás Állatok : Grindelwald bűntettei lehetett a 2018-as év legjobban várt filmje.

fantastic-beasts-and-where-to-find-them-cosmopolitan-e1499161942708-930x465.jpg

Az első részhez képest egy sokkal sötétebb képet kapott a fantasy, amire sok Harry Potter rajongó várt. 
J.K. Rowling, az egész varázslóvilág értelmi szerzője, de ezúttal forgatókönyvíróként is dolgozott a filmen.
Az időben egészen 
Dumbledore (akit Jude Law alakít) fiatalkoráig megyünk vissza, megismerhetjük a híres tanár múltját és megismerkedhetünk azzal, hogy hogyan is nézett ki a Roxfort Potter előtt.  Persze ezúttal is Göthe Salmander (Eddie Redmayne) és az ö fura állatai is középpontban maradnak. A címben is szereplő Gellert Grindelwald szerepét Johnny Depp kapta. Látványos és fordulatos film, amely hangulata teljesen eltér az előzmény filméhez képest.

 

A képregény adaptációk kedvelői sem unatkoztak. 2018-ban került vászonra: Venom, Aquamen, a Deadpool második része és az igencsak tragikus Bosszúállók: Végtelen Háború is. 

avengers-infinity-war-blog-en_2018-08-30-10-52-57_cache.jpg

Ezek közül a Venom kapta a legmegosztóbb kritikát, főleg azért, mert itt-ott érezni lehetett, hogy a "családbarát" besorolás miatt vágtak a filmen. A Végtelen Háború után viszont egészen biztos,hogy sokkal többen indultak haza "sokkos" állapotban.A Marvel mozis univerzumának egészét felölelő, tíz év eseményeinek tetőpontját jelentő mozijában nem túlzás azt kijelenteni, hogy minden idők legnagyobb leszámolására kerül sor. 

 

A horror fanok Az apáca, és az új Halloween filmek kedvéért ragadhattak popcornt.
3a6f9b7d6230d58ff3467a8871c5ac4f.jpeg
Az apáca a Démonok között filmek láncolatába tartozik. A történet egészen az 1950-es évekig vezeti vissza a nézőket, egy romos kolostorba. A háború során megsérült épület már kívülről is kísérteties, ám ami a falakon belül zajlik az még szörnyűbb. Az apácában minden adott ami egy horror receptjéhez kell: nyomasztó hangulat, rémisztgetős, sötét jelenetek és tragikus végkifejlet. 

2018-ban olyan nagy népszerűségnek örvendő zenés filmek kerültek a mozikba, mint a Bohém rapszódia vagy a Csillag születik. Továbbá ebben az évben jelent meg a humorosabb hangnemben megalkotott Predátor, az újragondolt Tomb Raider, és az Amerika történelmének egyik legsötétebb időszakát feldolgozó Csuklyások is. Ezeken felül, akik krimire vagy akcióra vágytak a Tetovált lány 2-re vagy a Mission Impossiple legújabb részére ülhettek be.

komment
2018. december 08. 08:00 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Wotaku ni Koi ha Muzukashii

 

A 2018-as tavaszi szezon műve egy klasszikus slice of life, azaz a hétköznapokból, valós életből merített jelenetekkel teli humoros anime és egyben manga adaptáció. 
Történetünk főhőse Narumi egy otaku. Rajongása tárgya a BL műfaj, ám ezt minden párkapcsolatában és az új munkahelyén is igyekszik elpalástolni. Ám az irodában találkozik gyerekkori barátjával, Hirotakaval, aki hozzá hasonlóan titkos életet él, a fiatal férfi a különböző konzolokon, mobilon és számítógépen elérhető játékok szerelmese.

 

its_difficult_to_love_an_otaku_fanart_001.jpg

 

A két régi ismerős egy közös kocsmázás során jön rá arra, hogy több közös van bennük, mint azt elsőre gondolták volna; majd ezt követően randevúzgatni kezdenek. Narumi más barátokat is szerez magának és mindegyiküknek megvan a maga fura hóbortja, így végre nem kell titokban tartania, hogy odavan az animekért és a mangákért.
Hanako, aki szintén vele dolgozik, cosplayer, és amint erre fény derül, nagyon jól megértik egymást.

Vidám, humoros anime, főleg a romantikus kapcsolatáról és a munkahelyi életéről szól. 

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. november 12. 10:00 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Koi to Uso

Image result for koi to uso

Az angolul Love and Lies című anime 12 részes manga adaptáció. A 2017-es nyári szezonban debütált korábban.
A történet a nem túl távoli jövőben zajlik. Az öregedő társadalom, és egyre kevesebb gyermek születési aránya miatt Japánban a kormány házasságokat rendez el. A párokat 16 évesen "hozzák össze" a kormány emberei, méghozzá egy hivatalos értesítő levél segítségével. A levelet mind a két fél megkapja, ezután a szülők felveszik egymással a kapcsolatot és a tinik is találkoznak, később pedig örökre összekötik az életüket.  Ebben a világban nincs helye szabad szerelemnek. A rendszerrel főhősünk Yukari sem tud azonosulni, aki évek óta szerelmes osztálytársába Misakiba.Yukari egy átlagos (még saját belátása szerint is) unalmas fiú, aki odavan a a régi sírhalmokért (őskori temetkezési helyek).  Érzelmeit nagy bátorsággal feltárja kiszemeltének, mielőtt még megkapta volna az értesítőjét. 

Főszereplőnknek a papír szerint  Ririna Sanadaval kell előbb vagy utóbb kimondania a boldogító igent. Az anime második részében ismerjük meg a menyasszonyt: egy zárkózott, romantikára vágyó lányt; aki támogatni szeretné Yukarit abban, hogy Misakival lehessen. A sztori viszont csak ezen a ponton kezd bonyolódni... Ez az egyszerű fiú a hazugságok és az érzelmek kesze-kusza hálójába gabalyodik.

A drámai, romantikus animeben helyet kap az iskolai élet és a felnőtté válás témaköre is. Leginkább a Scum's Wish-hez(Kuzu no Honkai) hasonlítható.

 

 

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. szeptember 01. 15:20 - Lady_Marilyn

Animeajánló- 2018. nyári szezon

Overlord III.

A megszokott vidám hangulatban folytatódik tovább Momon San története ebben a furcsa valóssággá vált szerepjátékban. Új karakterekkel színesedik a sztori, amelyből jelenleg 8 epizód érhető el online. Aki esetleg még nem látta az első két évadot mindenképp nézze meg, mielőtt a harmadik évadba vágna!

Isekai Maou to Shoukan Shoujo Dorei Majutsu

A humoros ecchivel megfűszerezett Isekai Maou to Shoukan Shoujo Dorei Majutsu (vagy angol címén: How not to summon a Demon Lord) leginkább az Overlordhoz hasonló tematikával rendelkezik. Egy elf és egy félig macska félig ember lány megidéznek a saját világukba egy otakut, aki próbálja játszani a játékban megálmodott karakterének szerepét, hol kevesebb, hol több sikerrel. A humor forrása a kocka srác saját magában történő vívódása, illetve az ecchi stílus mivoltából fakad. Jelenleg kilenc epizód tekinthető meg online.

 Attack on Titan III.

A Shingeki no Kyojin (Attack on Titan) sokak által várva-várt harmadik évada is a 2018-as nyári szezonban jelent meg. Jelenleg 6 epizód érhető el az évadból online. 

Happy Sugar Life

A Happy Sugar Life egy kissé sötétebb trónusú anime, mint ahogy az openingje sugallja. A történet tulajdonképpen egy gyermekrablóról szól, aki bármit megtesz azért, hogy az ö boldogsága állandó és sérthetetlen legyen. Szó szerint bármit.
Satou egész életében a szeretet, a szerelmet kutatta, ám ezt nem egy férfiban, hanem egy törékeny gyermekben találta meg, akit történetesen nagy erővel keres a testvére. A kislányt a lakásába zárva tartja és csak ö jelenti számára a világot.

Satsuriku no tenshi

A Happy Sugar Life-hoz hasonlóan, ez is egy igen sötét, nyomasztó hangulatú anime. Ez a történet inkább a horror irányzat rajongói számára lehet nyerő. Az angol címén Angels of Death egy furcsa, börtön szerű épületbe kalauzol bennünket. Adott egy amnéziás lány, és egy épület szintenként gyilkosokkal. Ray az első szinten megismeri Jacket, aki végül úgy dönt, hogy nem öli meg egyből a lányt, hanem inkább megpróbál vele együtt kijutni.

 

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. augusztus 13. 10:50 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Violet Evergarden

Történetünk főhőse, Violet Evergarden megjárta a háborút, de a szörnyű harcban nem katonaként, hanem fegyverként vett részt. A háború kirobbanásakor a leányt Gilbert őrnagy fogadta magához. Ö tanította meg írni, olvasni, beszélni, sőt még a nevét is tőle kapta. A sok tanítás ellenére, az érzelmeket Violet nemigen értette, így Gilbert utolsó szavai jelentése után kutatva a háború után is parancsokat várt.

Violet nehezen illeszkedett be egy háborúmentes világba, ám végül egy korábbi bajtársa, Claudia Hodgins levélküldeményekkel foglalkozó cégénél helyezkedett el. Claudiat korábban még maga Gilbert kérte arra, hogy vigyázzon Violetre, így a kezdeti problémák ellenére Claudia (aki egyébként férfi, senkit se tévesszen meg a neve) kitartott Violet mellett. A lány először kézbesítőként próbált szerencsét, később pedig szellemírónak tanult. A szellemírók dolga, hogy leveleket fogalmazzanak meg olyan emberek számára, akik nem tudnak írni vagy pedig nehezen bánnak a szavakkal. 

violet-evergarden-netflix-u_s_-release-date-confirms-ova-episode-14-for-2018-violet-evergarden-anime.jpg

A korábban érzelmektől mentes világban felcseperedett lány eleinte mereven kezeli az ügyfeleit, katonásan viselkedik, úgy, mintha parancsot teljesítene. Violet csak a szellemíróként végzett munkája során szembesül a különböző emberi érzelmekkel, és a maga módján kezdi megérteni azokat. Ahogyan a történet előre haladtával egyre inkább szocializálódik, különböző mellékszereplők igen megható, vagy épp kilátástalannak tűnő életébe kapunk betekintést. 

violet_evergarden_character_full_2228454.jpg

A 13 részes drámai anime nem csak a háború gyötrelmeit, hanem a kezdeti békeidők nehézségeit is felöleli, méghozzá gyönyörű grafikával kreált világban. A történet fokozatosan építi magát, kevésbé pörgős ütemű. Inkább az érzelmek, és a tragikum kap hangsúlyt, így komolyabb alkotásnak tekinthető. A mű a 2018-as téli szezon kiemelkedő alkotása, amely egy visual novelen alapul. 

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. július 25. 19:00 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Boku Dake ga Inai Machi

Az Erased címen is ismert, 12 részes manga adaptációs anime még a 2016-os téli szezonban debütált.

A főszereplő, a 26 éves Fujinuma Satoru, aki mangakaként igyekszik boldogulni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Felnőttként úgy érzi, hogy sok lehetőséget úszni hagyott korábban, ám hála különleges képességének és az életében bekövetkező tragikus eseményeknek kap egy esélyt arra, hogy felülírja a múltját.
Satoru korábban is "visszaugrott" az időben, hogy másoknak segíthessen. Ekkor csupán néhány percnyi időugrások történtek, amelyeket nem tudatosan gerjesztett elő, ám ezúttal egészen  az általános iskolai éveihez tér vissza.

Tanulmányai során városában több diák is eltűnt, később pedig kiderült, hogy gyilkosság áldozataivá váltak. Köztük Hinazuki Kayo, főhősünk egykori osztálytársa is szerepelt, akit most minden erejével menteni próbál. A lány szegényes körülmények közt él Satoru környékén. Zárkózott, magának való jelleme mellett is egyértelmű, hogy sötét titkot rejteget. 

Komolyabb hangvételű, ugyanakkor izgalmas és drámai anime, amely a kissé misztikusabb műfajok kedvelői számára lehet nyerő.

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. április 15. 12:53 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Noragami

A történet főszereplője, Yato a háború isteneként korábban sok kérést teljesítő istenként volt jelen a többi istenség között, ám ahogy telt az idő Yato megváltozott. Elhatározta, hogy  templomot és híveket szerez magának, ezért pedig különböző felkéréseket fogad el, hol emberektől, hol más istenektől mindössze 5 Yenért. 

noragami_007.jpg

Az emberek világában megjelenő gonosz szellemek ellen Yukine nevű regáliája segítségével veszi fel a harcot. A regália olyan fegyver, amely a bolyongó lelkek megnevezésével kerülnek kapcsolatba az istenekkel. Általában különböző tárgyak képében segítik az őket elnevező istenség munkáját. Nem csak fegyverek, alár ruházatok vagy használati tárgyak is lehetnek.
Továbbá támogatja még Hiyori a fiatal diáklány is, aki félig az élők félig pedig az istenek világához kapcsolódott, amikor baleset érte. Természetesen a szellemeken kívül akadnak más ellenfelei is, akikkel szembe kell néznie a két évad során (a második évad Noragami Aragoto címen futott le).

Humoros és izgalmas shounen anime, melyben a harcjelenetek és a szereplők közti kapcsolat is ugyanolyan fontos szerepet élvez.

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. április 05. 10:59 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Ajánlók a 2018-as téli animés szezonból 

Rengeteg remek anime látott napvilágot  a 2018-as téli szezonban, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes klaviatúrát ragadnom és szubjektív összegzést írni anime ajánlókkal.  Mindezt több bejegyzésen keresztül teszem majd, kategóriákra bontva.

A legjobb "csajos" animek kategóriájában Koi wa ameagari no you ni és a Citrus című animeket emelném ki.  Mindkét mű romantikus, humoros, és a maga módján drámai is. Témájukat tekintve hasonló alkotások, hiszen a köztudatban általában kevésbé elfogadott viszonyokat ábrázolja. A két adaptáció mindezt mély érzésekkel és az elvárható, kiváló minőségű grafikával teszi ezt. Két teljesen elkülöníthető ágazat kiemelten népszerű művei ezek, melyek a fent említett alapokban mégis osztoznak.

A seinen műfajú Koi wa ameagari no you ni-ban (angol címén After the rain) egy fiatal, 17 éves lány szeret bele nála jóval idősebb (45 éves) felettesébe. Tachibana az iskola egyik tehetséges sportolója, ám egy nap villámcsapás szerűen változik meg az élete egy sérülés okán. A lány feladja sporthoz fűzött álmait és megismeri Kondout és a családi kávézójában áll munkába. Idővel (maga sem érti miért) szerelmes lesz a férfiba, aki hozzá hasonlóan úgy érzi, hogy nem tudja beteljesíteni élete legnagyobb álmát. A történet részről-részre bontja ki magát, a két főhős visszatekintéseiben ismerhetjük meg a karakterek múltját és valódi személyiségét. Mindeközben Tachibana érzelmei is felszínre kerülnek, így kevesebb idő jut a mellékszereplőkre, akik a főhősöktől árnyékában nem tűnnek egyéniségeknek.

laca-15714.jpg

A Citrus 12 epizódjában két lány zűrös szerelmét dolgozza fel a shoujo-ai fanok legnagyobb örömére. Két teljesen különböző személyiségű lány nem csak osztálytársakká, fogadott testvérekké hanem szerelmes párrá is válnak. A szigorú szabályzatú lányiskola igazgatóságának komoly leány örököse valamint egy hóbortos természetű, teljesen más életstílushoz szokott színes lány ismeri és kedveli meg egymást az epizódok során. A Citrus esetében jut idő a főszereplők mellett a mellékszereplők bemutatására és megismerésére.  A Citrus a szezon legjobban várt és talán legnépszerűbb adaptációja volt a szezonnak, népszerűségéből és a történet végkifejletét illetően számíthatunk a folytatásra.

Mindkét művet inkább a lányok figyelmébe tudom ajánlani, bár meglehet, hogy a Citrus még a férfi rajongóknak is emészthető mennyiségű drámával dolgozik. 

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. március 19. 08:32 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Faze / Zero

A 2011-es Fate / Zero a Fate Stay Night című széria 25 epizódos előzménye (az első részlet 13 epizódos, a második pedig 12). Történetileg a negyedik Szent Grál Háború eseményeit követhetjük nyomon. A Grál hét Mágust választott ki, akik egy- egy Hősi Lelket idézhetnek meg. A hősi lelkek segítségével a mágusok harcot kezdeményezhetnek egymás ellen, valamint a Grál közelébe férkőzhetnek. A különleges relikvia egyedül a háború győztesének kívánságát teljesíti, így nagy a tét. 

A mágusok eltérő tudással és képességekkel rendelkező lelkeket (archer, lancer, asssasin, saber stb.) kapnak a harchoz, így a harcjelenetek során is előtérbe kerülnek a különféle harci stílusok és valamennyi során a fantasy elemek dominálnak.

1507_fate.jpg

Az alap támadásokon felül a mesterek az úgynevezett "nemes káprázat" segítségével a szolgák legerősebb varázslatát hívhatják elő, melyek szintén igazán egyediek és látványosak. Ezen felül élhetnek még a vezény varázslatokkal is, a ezek felhasználásával három abszolút parancs adható a Szolgának, mely segítségével azok akár a tér és az idő korlátait is le tudják győzni. Főként fegyelmezésre, vészhívásra és a Szolgának nem tetsző parancs végrehajtásának kikényszerítésére használják.

Látványos, fordulatos anime, mely a fantasy és a seinen irányzatok rajongóinak válhat a kedvencévé.

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. január 27. 08:10 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Kimi no na va

A Kimi no na va movie (amely angolul a Your Name címet kapta) egyszerre humoros, drámai, romantikus és tragikus. Az alapszituáció a testcsere esete, mely a mozivásznakon rendszerint erőltetett humorforrássá fakad, ebben az animeben azonban komoly jelentőséget kap a jelenség.

Image result for kimi no na wa

Egy Tokióban élő fiú és egy vidéki lány időnként testet cserélnek. Taki és Mitsuha eleinte úgy gondolják, hogy csupán álmodnak, amikor egymás életét élik és csak később jönnek rá arra, hogy tévednek.Amikor rájönnek, hogy mennyire valóságosak a tetteik üzeneteket hagynak hátra egymásnak a nap eseményeiről, valamint megpróbálnak pozitívan beleavatkozni a másik életébe. Taki egy napon rájön, hogy Mitsuha bajban van, a lány pedig még csak nem is sejti, hogy milyen jövő vár rá. Ezen a ponton az anime zseniális módon eszközöl egy dupla csavart és a könnyed testcsere tematikája drámává válik.

A gyönyörű grafikával kreált film egy misztikus nyomozásra invitál, s noha alkalmazza a klasszikus seishun eiga elemeket, mégis egyedi a maga módján. Azoknak ajánlom akik kedvelik a fantasyt, és látványos animere vágynak, amely humoros hangvétele ellenére drámai tud maradni.

Címkék: anime animeajanlo
komment
2018. január 26. 08:04 - Lady_Marilyn

Sorozatajánló

Westworld

Imdb: 8.9 / Rotten Tomatoes: 88%

A 10 epizódos (jelenleg egy évaddal rendelkező) sorozat alapkoncepciója kissé futurisztikus, elvégre arra épül, hogy kísértetiesen emberi androidokkal népesített vadnyugati világba kalauzolja a gazdagok és szépek társaságát. Mivel a park valódi kínálata az önmegvalósítás, ebben a homok fedte világban bármi lehetséges. A sorozat címével azonos nevű park, amelyben az alapos munkával megépített és beprogramozott androidok élnek, sok kalandot és lehetőséget kínál, csak a vendégeken múlik, hogy mivel szeretnének élni.

Különböző vendégek és androidok szemén keresztül ismerhetjük meg ennek a fura szerepjátéknak a részleteit, illetve magukat a karaktereket is. Míg a vendégek a célkitűzéseiknek megfelelő elfoglaltságot űznek, addig a háttérben egy cég arculata is megmutatkozik, akik ezt az egész alternatív világot uralják. Az üzemeltetők nem csak a lakók tökéletesítésén dolgoznak, hanem a vendégek épségéért is felelnek, ezen felül pedig az új kalandlehetőségeket is ők garantálják. A vállalat különböző részlegekre oszlik, így egy-egy jeleneten keresztül a droidépítés menetébe is betekinthetünk a váztól a személyiségformálásig.

Image result for westworld

Visszatérve az androidokra; ezek a különleges emberi kinézetű gépek nem csak külsőre hasonlítanak ránk, hanem a mérnökök munkájának köszönhetően, az egyéb emberi jellemeket és viselkedésformákat is magukénak tudhatják. Az aktuális beállítások függvényében akármilyen szerepet oszthatnak rájuk, sőt a kialakított személyiségük sincs kőbe vésve. Minden egyes darab rendelkezik háttér történettel (vagy ha úgy jobban tetszik "múlttal") ,mely az epizódok során rajzolódik ki, fokozatosan az úgynevezett napi rutintól a narratívákig.
Mindez azonban csak a felszín. A Westworld egy nagyon sokrétű sorozat, nem véletlenül örvendett a bemutatásakor (2016) ekkora népszerűségnek. Akár többször is érdemes megnézni, mert elsőre meglehet, hogy elveszünk a kérdésrengetegben és a nagyszerű történetekben.

Image result for westworld
A széria arca és legnagyobb húzóneve Sir Anthony Hopkins, aki a parkot üzemeltető vállalat vezetőjét (Dr. Robert Ford) alakítja. Dr. Ford egy tudatos és ravasz vezető, ráadásul valamennyi narratíva és a mélyebb történetek is az ö fejéből pattantak ki. Néhány alkalmazott nem ért egyet azzal, hogy a vendégek Dr. Ford történetei miatt választják a parkot, ráadásul kényelmesnek tűnik a bőrfoteles trónja. Vetélytársa bőven akad, de a doktor nem ijed meg a maga árnyékától.

További színészek  a teljesség igénye nélkül: Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, James Marsden, Sidse Babett Knudsen, Ed Harris, Jimmi Simpson.

Related image

A Westworld szériát azoknak ajánlom, akik nem idegenkednek a vadnyugati világtól, és a csavaros, elgondolkoztató, többrétű történettől. Bizony az erőszak és a halál is gyakran középpontba kerül, így az erősebb idegzet sem árt. Ezenfelül a sorozat olyan kérdéseket is feszeget, amelyek az androidok miatt várhatóak. Néhány ponton az ezen kérdésekre adott szomorú válaszok felérnek egyfajta társadalomkritikával. Bőven akad min elmélkedni a tíz epizód végére, a nyitva hagyott kérdésekre pedig (ha minden igaz) még az idén meg is kapjuk a választ a korábban beharangozott második évad alatt.

Címkék: sorozat westworld
komment
2018. január 02. 08:25 - Lady_Marilyn

Évértékelő

A 2017-es legjobb filmjei (szubjektív)

2017-ben is többször akadt alkalom és jó indok arra, hogy a művészetet támogatva vörös fotelekbe üljünk és kukoricát vagy épp nachost ropogtatva elmerüljünk egy-egy remek történet bugyraiban. Szubjektív listám összeállításakor nem a sorrendiség dominált és még így is kissé hiányosnak érzem a dolgot, de végül ezeket a filmet szemeztem ki az idei mozik sorából. A linkeknél az általam korábban írt kritikákat vagy ajánlókat találtok a filmekhez. Kellemes olvasást!

Számomra a Széttörve (link) a Hóember és a Fűrész - Újra játékban (link) című filmek hozták meg azt a hangulatot, amelyet igazán szeretek a thriller kategóriájú mozikban. Elgondolkoztató és igazán sötét művek, melyekben jól ismert színészeket vonultatnak fel méghozzá zseniális módon. Míg a Fűrész új része által egy jól ismert történet folytatódhatott, addig a másik két mű egy részes filmként állt helyet a moziműsorban. A horrorisztikusabb művek rajongói az újragondolt AZ (link) az Anabelle 2 és a Körök (link) moziknak örülhettek, melyek közül inkább a porcelánból készült baba (amely egyes források szerint egyébként egy sokkal barátságosabb vörös hajú varrt leányjáték) okozhatott álmatlan éjszakákat. Az Annabelle 2 amolyan eredettörténetnek tekinthető, így nem feltétlenül probléma, ha a korábbi filmeket nem láttuk, s ha már a folytatásokról esett szó: a Stranger Things világát idéző bohóc-horror rajongói számára  jó hír, hogy jönni fog a folytatás!

Image result for széttörve

A művész világ által is elismert művek közül a Paterson című filmet emelném ki. Szintén elgondolkoztató alkotás, mely az Imbd-n 7,4 pontot harcolt ki magának. Több díjra jelölt eredetileg 2016-os mű, melyek közül Adam Driver (Star Wars, Logan Lucky) a legjobb színésznek járó díjat kétszer is átvehette. Összetett művészfilm, mely elemzése érdemes. A sztori lényege nagyon röviden az, hogy van egy végtelenül egyszerű ember, az egyszerű életével, egy olyan burokban tengeti mindennapjait, ami már a legintroveldáltabbaknak is ingerszegénynek hathat. Érdemes elgondolkozni azon a kérdésen, hogy mi a valóság és mi az, ami csupán főhősünk fejében zajlik, mert ez a kérdés máris más perspektívába helyezi az egész filmet.

Image result for paterson

Sci-fi téren is volt bőven néznivaló idén is, például idén jött be a mozikba az Élet (link) az Utazók (link) , a közismert animeből megfilmesített Páncélba zárt szellem, és az Alien: Covenant (link) , valamint a rajongók által szintén várva-várt Star wars: Az utolsó jedik című film is. Utóbbi noha sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga után, magas nézettségi arányaival biztosan rekorddal kalkulálhat, a Disneynél így pedig vidáman döcöghet tovább a szekér. A megosztó alkotás tulajdonosaitól a közeljövőben olyan filmekkel kalkulálhatnak a rajongók, mint Han Solo élettörténete a méltán ismert szereplő nevével a plakáton. Joggal örvendett ekkora népszerűségnek Az utolsó jedik,ugyanis elképesztő látványtechnika alatt fut a történet, mely egyszerre tölt ki teret a múltban, illetve folytatja lineárisan a "jelen" eseményeit, s csak nagyon apró hiányérzete támad az embernek a több mint két órás mozi legvégén. 

Image result for star wars the last jedi

A képregényhősök rajongói számára idén is akadt néhány remek mozi: Logan, Wonder Woman (link) , Pókember - Hazatérés (link) , Thor: Ragnarok, és az Igazság Ligája. A DC és  Marvel mozik már olyan szintre nőtték ki magukat, hogy nélkülük nem is lenne kerek évértékelő mozis témában. A felsoroltakon felül szintén idén kerültek a mozikba: az akciódús John Wick 2, a valami régi - valami új jellegű Kong: koponya sziget (link), a meseszép Szépség és a szörny, Stephen King regénye nyomán a  A setét torony, valamint a Gyilkosság az Orient expresszen újradolgozása és még megannyi remek film.

Image result for thor ragnarok

Számomra az idei év csalódása a Stephen King könyvéből készített Setét torony volt, mert ennél sokkal jobbat és kerekebbet lehetett volna alkotni a remek alapokból. A lendület hiánya miatt sajnos egysíkú hangulat kerekedett az izgalmasnak ígérkező moziból. Kedvencet nem tudok választani, mert idén tényleg nagyon sok remek filmet láthattunk. Idén is a Marvel csalta a legnagyobb mosolyt az arcomra, és idén is elégedetten távoztam az aktuális Star:Wars film premieréről. 

Címkék: film mozi
komment
2017. november 15. 10:00 - Lady_Marilyn

Horrorisztikus filmajánló

AZ

Stephen King klasszikusait feldolgozva kerülnek be sorba a mozikba.a híres író műveinek adaptációi  Az AZ című filmben egy démoni bohóc tartja rettegésben egy kisváros békés lakosságát. Derryben feltűnően sok haláleset történik, és az eltűnt gyerekek száma is kimagasló arányú. Rajongók figyelmébe ajánlott tény, hogy amerikában jelenleg is sokan rettegnek bohócoktól, de maga a lény itt csupán egy metafora. Metafora minden félelemre, amely a gyermekek szívében megülhet.

A főszerepben egy elszánt csapat, hét gyermek, akik az iskolában mind veszteseknek számítanak, kiközösítettnek. Minden gyermeknek megvan a maga háttér története, így noha van bennük közös tényező, egyéniek tudnak maradni a maguk módján. Például mindegyikük mástól fél.A thriller és a horror között pengeélen táncoló filmnek, az eredeti mű miatt két részt terveznek, de az első rész így is teljes értékű, csupán pár megválaszolatlan kérdés maradhat azok fejében, akik még nem olvasták King művét.

IT Movie fényképe.

 

Fűrész 

A Fűrész folytatására hét esztendőt vártak a horrorrajongók. A készítők korábban minden Halloweenre virítottak egy új részt, ám ez egy ideig elmaradt. Azt, hogy megérte-e várni azt mindenki döntse el saját maga!
Folytatódik a jól ismert játék, új szereplőkkel, új élethelyzetekkel és az elvárt de mégsem kiszámítható csavarral, amely valamennyi Fűrész filmre is jellemző volt korábban. A sztori szerint John Kramer ismertebb nevén a Kirakós gyilkos már tíz éve elhunyt, mégis a játéka nyomán kerül elő pár holttest, melyeket a rendőrség sem tud hova tenni.  A történet egyik szála a nyomozók szemszögéből igyekszik bemutatni az eseményeket, míg a másik szál az éppen folyó játékot ismerteti.
A szinte már végtelenségbe nyúló történet ezúttal sem varr el minden szálat, ezzel tálalva a folytatás opcióját.

komment
2017. október 30. 10:10 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Eromanga Sensei

A 2017-es év tavaszi szezonjának legjobban várt animeje a garatimi.hu felmérése alapján. (Részletekért klikk.)

Masamune Izumi és a családjába húgaként befogadott Sagiri Izumi annak ellenére, hogy egy háztartásban élnek, már egy éve nem beszéltek egymással. Ennek nem vita vagy nézeteltérés az oka, hanem egy szörnyű családi tragédia: Masamune szüleinek hirtelen halála. Új nevelőjük nem sokat van otthon, így az idősebb fiúra marad minden házköri teendő, miközben Sagiri nem hajlandó kimozdulni  a szobájából.
Amikor a "testvérpár" ismét szóba elegyedik egymással, rájönnek, hogy jóval több közös tulajdonsággal rendelkeznek, mint azt gondolták. A középiskolás Izumi íróként keres plusz pénzt, míg húga Sagiri digitális és manga illusztrációkkal foglalkozik. Kilétük egymás előtt korábban titok volt, így csak ekkor szembesülnek a ténnyel, hogy valójában kollégák!

Vicces, lendületes anime, amely 12 epizódjával képes mosolyt csalni az ember arcára, ugyanakkor elgondolkoztató kérdéseket is felvet. Egy kicsit betekinthetünk az írok és az illusztrátorok művészi világába, mely nem mindig felhőtlen. 

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása